Sign In | Subscribe
Start learning today, and be successful in your academic & professional career. Start Today!
Loading video...
This is a quick preview of the lesson. For full access, please Log In or Sign up.
For more information, please see full course syllabus of SAT Critical Reading
  • Discussion

  • Study Guides

  • Download Lecture Slides

  • Table of Contents

  • Related Books & Services

Bookmark and Share
Lecture Comments (1)

0 answers

Post by Jeffrey Tao on November 1, 2013

I think that number 11 is incorrect. If you look at the answer guide, https://satonlinecourse.collegeboard.org/SR/digital_assets/pdfs/eri/scoring_2012-2013.pdf it says that the correct answer is D. This makes sense because the fact that ms. Honeychurch plays piano so wonderfully, yet lives so quietly is inconsistent, which is what choice D says.

Answer Guide: Section 3 (Critical Reading)

  • The test is available here: https://satonlinecourse.collegeboard.org
  • Sentence Completions
    • Question 1: Which word means “givers”?
      • Eliminate Choice A; it means “teachers”.
      • You can eliminate Choices B, C, and D; administrators, monitors, and accountants are all likely to be university employees.
      • E looks promising; a benefactor is one who does good things for another.
      • Answer: E
    • Question 2: Which word means “defiant”?
      • Choice A is right on the nose–“rebellious”.
      • No other choice is even close to being right.
      • Answer: A
    • Question 3: Which word pair means “camouflaged / detect”?
      • Eliminate Choices A and D; neither “vexed” nor “impatient” has anything to do with camouflage.
      • Eliminate C and E; neither “interrupt” nor “classify” has much to do with detection.
      • B meets both criteria.
      • Answer: B
    • Question 4: Which word pair means “fulfilled / distribution”?
      • Only Choice A has a first word meaning anything like “met” or “fulfilled”.
      • A and B both have good second words–in fact, B’s second word actually is “distribution”–but only A has both words correct.
      • Answer: A
    • Question 5: Which word means “restricted”?
      • Eliminate Choices B, C, and E; all these words are relatively positive, and this question calls for a somewhat negative word.
      • A means “closely hemmed in”; D has nothing to do with the topic at hand.
      • Answer: A
  • Passage-Based Questions
    • Question 6: What is the purpose of Passage 1, which describes spam and the problems it causes?
      • Eliminate Choice A; no comparison is made.
      • Eliminate Choices B and C; no existing controversy or hypothesis is mentioned.
      • Choice D looks promising, but is separating spam from regular e-mail really such a fine distinction?
      • Choice E is a solid description of the passage’s purpose.
      • Answer: E
    • Question 7: What is the purpose of Passage 2, which describes the legal view of unsolicited communication?
      • Eliminate Choice A; the widely held belief is disputed, not confirmed.
      • Eliminate Choice B; the ruling is not analyzed too deeply.
      • Eliminate C; no one defends spam.
      • D is promising, but it doesn’t go far enough.
      • E is consistent with the recommendation made in the last sentence.
      • Answer: E
    • Question 8: How would the author of Passage 1 react to Passage 2?
      • Eliminate Choices A, B, D, and E; they all express varying degrees of disagreement or confusion, while the authors of Passages 1 and 2 agree that spam is a real problem.
      • Answer: C
    • Question 9: What does Passage 2 do that Passage 1 doesn’t?
      • In the last sentence, Passage 2 suggests a way to solve the problem.
      • Only Choice C acknowledges this.
      • Answer: C
    • Question 10: What is the tone of Line 1?
      • Look at the phrase “with grave sincerity.”
      • Only Choice A, “great conviction”, matches this meaning.
      • Answer: A
    • Question 11: What is the purpose of Mr. Beebe’s question?
      • Mr. Beebe goes on to elaborate on his idea, so it’s clear that his question is rhetorical–designed to get his listener to think about the problem from another point of view.
      • Only Choice A is consistent with this idea.
      • Answer: A
    • Question 12: What is the meaning of Mr. Beebe’s “water-tight compartments” remark?
      • Eliminate Choices A and B; there is no suggestion that he is concerned only, or primarily, with her music.
      • Eliminate Choice D; there isn’t much suggestion that Beebe takes a negative view of Lucy’s future.
      • Eliminate Choice E; marriage isn’t mentioned at first.
      • Answer: C
    • Question 13: What is the meaning of “sense” in Line 24?
      • Plug each word into the sentence and select the one that does not alter the sentence’s meaning.
      • Only E accomplishes this feat.
      • Answer: E
    • Question 14: What does “picture number two” represent?
      • It’s clear that the picture is designed to appear in sequence after its predecessor. Eliminate A and B; they’re off-topic.
      • Eliminate C; Mr. Beebe does not think this outcome “unlikely”.
      • Eliminate E; there is no suggestion that this outcome could or should be avoided.
      • Answer: D
    • Question 15: How does Cecil come to view his remark in Line 34?
      • Clearly he comes to regret it!
      • Eliminate A and B; these are positive choices, and Cecil’s attitude is negative.
      • Eliminate D; the remark was in no way critical.
      • Eliminate E; he doesn’t regret the remark’s underhandedness because it wasn’t very underhanded.
      • Answer: C
    • Question 16: How does Cecil think Mr. Beebe will view him?
      • Cecil sees his remark as arrogant, portraying himself as “above” Lucy.
      • Eliminate A; originality is not mentioned.
      • B and C are both promising, but Cecil seems more worried about the content of the remark than about Lucy possibly hearing it.
      • Eliminate D; it’s off-topic.
      • Eliminate E: again, Cecil doesn’t seem worried about future actions.
      • Answer: B
    • Question 17: What is the “dark cloud” described on the horizon?
      • Early questions are usually big-picture questions, and the big-picture “dark cloud” is the conflict between general relativity and quantum physics.
      • Choice E contains the word “contradiction.” Big clue there!
      • None of the other choices talk about conflict.
      • Answer: E
    • Question 18: Which pairing best represents the two different models described in lines 7-14?
      • Lines 53-56 provide your clue–can the universe really have one set of rules for big things and another for little things?
      • Choice A, “big and little”, is perfect.
      • Answer: A
    • Question 19: Why does the author use italics in Line 20?
      • How did that line sound in your head? Did it sound like someone speaking firmly and emphatically?
      • Only Choices B, D, and E mention emphasis.
      • Eliminate B; this is not speculation.
      • Eliminate E; if the theories agreed, the sentence in Line 20 would not exist.
      • Answer: D
    • Question 20: Why does the author compare the two theories to a malfunctioning automobile?
      • Eliminate Choice A; there is little reference to professionals.
      • Eliminate B; most people don’t consider automobiles intrinsically unreliable.
      • Eliminate D and E; if the equations were easy to adjust or based on dated math, we wouldn’t be having this discussion.
      • Answer: C
    • Question 21: Which evidence would refute superstring theory?
      • Superstring theory is described as an attempt to unite general relativity and quantum mechanics. Only D and E touch on both theories.
      • Eliminate D; it describes evidence that would support superstring theory.
      • Answer: E
    • Question 22: What makes this new theory useful?
      • This is a main-idea question. Superstring theory matters, according to the passage, because it brings general relativity and quantum mechanics together.
      • Only Choice E says anything like this.
      • Answer: E
    • Question 23: How would believers in the incompatibility of the two theories react to the intermingling of the two theories?
      • Such theorists would not believe the two theories could be combined.
      • Choice E uses the word “impossible” correctly to describe this view of the situation.
      • Answer: E
    • Question 24: What is the effect of the dance metaphor?
      • Notice that the metaphor repeatedly combines disparate or contradictory elements.
      • Only Choice B mentions “extremes” without focusing tightly on a single element (such as quarks and binary stars) that cuts out the rest of the metaphor.
      • Answer: B
  • Recommended supplementary material to view SAT questions featured in lesson answer guides: The Official SAT Study Guide by the College Board.

Answer Guide: Section 3 (Critical Reading)

Lecture Slides are screen-captured images of important points in the lecture. Students can download and print out these lecture slide images to do practice problems as well as take notes while watching the lecture.

  • Intro 0:00
  • Lesson Overview 0:13
  • Sentence Completions 1:04
    • Question 1
    • Question 2
    • Question 3
    • Question 4
    • Question 5
  • Passage-Based Questions 4:12
    • Question 6
    • Question 7
    • Question 8
    • Question 9
    • Question 10
    • Question 11
    • Question 12
    • Question 13
    • Question 14
    • Question 15
    • Question 16
    • Question 17
    • Question 18
    • Question 19
    • Question 20
    • Question 21
    • Question 22
    • Question 23
    • Question 24